Биотоп

проект за инсталация в градска среда

Е-мейл Печат ПДФ

Биотоп е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2012 година в София.

Основна цел на Сдружението е реализирането на Биотоп - арт инсталация в градска среда.

В по-далечен план, Сдружение Биотоп има намерение да организира културни събития, които да комуникират важни обществени проблеми с езика на изкуството.


Малко история

През 2007, художникът Слав Недев започва работа по визуализации на проекта Биотоп.
Следват няколко успешни представяния в България и чужбина, които пораждат сериозен медиен и обществен интерес:

2008 - VІ биенале Август в Изкуството, Варна. Инсталация от шест принта (6x7x3 m).
2009 - Made in Arnhem, Арнем, Холандия, където Биотоп XI (50х60см) е продаден на проведения аукцион.
2010 - Изложба Биотоп, галерия София-Прес, София.
2012 - Учредяване на Сдружение Биотоп, което да обедини усилията и уменията на екип специалисти работещи по различните аспекти на проекта.
2012 - KIAF 2012, Earth|Body|Mind (2-ри Международен Арт Фестивал Катманду), Непал. Участие на 3 принта (101x136cm) и презентация на проекта на.
2013 - Künstlerhaus Bethanien, Берлин. Участие в проекта Open Monument.

Управителен съвет на Сдружение Биотоп

thumb_Slav_NedevСлав Недев, Автор на проекта и Председател на Сдружение Биотоп

Роден през 1967 в София, Светослав (Слав) Недев е художник от поколението, което се появява на сцената в годините след промените в Източна Европа от 1989. В своето обширно творчество той експериментира  и преминава през различни творчески периоди, от живопис, през дигитално изкуство до обекти и инсталации. Подходът му често разширява границите на изкуството под въздействието на сънища и визии. 

На 22 години, след като решава да бъде „свободен художник“, Слав се посвещава изключително на изкуството. Успоредно с това, той се интересува от философия (Кант, Хайдегер), митология, история на изкуството и психология (Юнг). Музиката, литературата и общуването с природата са източник на допълнително вдъхновение и идеи, подхранващи естествената му склонност за изследване на социални, философски и психологически проблеми със средствата на изкуството.

Ранните му работи са изключително в сферата на живописта и рисунката. Впоследствие творчеството му преминава през различни периоди, от експресивност (1992 – 95), през сюрреализъм (1996 – 2000) до хладните архитектурни композиции на Пост-урбанистични визии (2007 – до сега). Успоредно с това се появяват няколко отделни серии: психологическите Митарствата на душата (1994), математическите Останки (1995 – 96), декоративните Водни отпечатъци (1996), както и мултимедийната инсталация Преминаване през никъде (1997 – 99).

 lora_chekoratovaЛора Чекоратова, Координатор на проекта

Лора Чекоратова се присъединява към Биотоп през февруари, 2012 г. Понастоящем тя координира всички административни аспекти на проекта и следи неговото развитие. Други нейни ангажименти са организиране и представяне на концертния цикъл Български Концертни Вечери в Ню Йорк, както и множество независими проекти в САЩ посветени на представяне и популяризиране на музика от Източна Европа. Тя защитава своята докторска степен по пиано в Джулиърд (JuilliardSchool) и свири като солист и камерен музикант в множество концерти по света. Лора е силно ангажирана с изкуствата и посвещава значително време и енергия за подпомагане и работа на доброволни начала за артистични и екологични каузи в родната и страна, България.

 


 

zdravka_sahatchievaАрх. Здравка Сахатчиева, Консултант Архитектура и Градоустройство

Член на Биотоп от юни 2012, арх. Здравка Сахатчиева консултира асоциацията по въпроси на архитектурата и интеграцията на инсталацията в градската среда. От 1997 тя е работила за различни архитектурни бюра в България. Нейният многостранен опит в тази област обхваща проектиране на обществени и частни сгради, разработка, координация на проекти и надзор на строителни обекти. Арх. Сахатчиева се дипломира като Магистър от УАСГ и СУ „Климент Охридски“. Тя е член на съюза на Архитектите в България (САБ) и на сдружение „Група цвят – България”. Автор с редица публикации, тя е участвала в много изложби и конференции в България и чужбина. Сред интересите на Здравка са архитектура, дизайн, визуални изкуства, музика, кино, фотография, литература и др.

 


 


iulia_radanovaЮлия Раданова, Правен консултант

Юлия Раданова консултира асоциацията по всички правни въпроси и връзки с публичната администрация. Работи в адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници". Предоставя правни консултации, учредител е и член на надзорния съвет на Шарет – кооперация за дизайн създадена за популяризиране на дизайна във всичките му форми и области на приложение.  Другите й интереси включват разработката на интернет платформа за самоусъвършенстване на юристи (Law for ALL) и осигуряване на правни и бизнес услуги насочени към чуждестранни инвеститори (Smart Management Services). Юлия е регистриран от Министерство на Правосъдието медиатор, който се интересува от създаването на нови методи и системи за решаване на спорове от различни сфери чрез прилагане на разнообразни техники и иновативни способи.

 


 

 

You are here: За нас